El primer que hauríem de saber és d’on venim. Ací parlaré de la història del Regne de València i del Segle d’Or valencià. "Ningú no pot estimar la seua cultura sense saber la seua història", és una frase popular.
El Regne de València aparegué per primera vegada al segle XIII, quan el rei Jaume I d’Aragó va conquerir la ciutat de València el dia 9 d’octubre del 1238 als musulmans. D’aquesta manera, es creava un nou estat amb administració pròpia i que depenia de la Corona d’Aragó, el rei de la qual era En Jaume I, també rei de les Illes Balears, de València i comte de Barcelona. Per tant, el 9 d’octubre es commemora l’entrada de Jaume I a Valènia i per això es coneix el 9 d’Octubre com el Dia de la Comunitat Valenciana.
El rei Jaume I va repoblar les terres valencianes conquerides als musulmans amb catalans i aragonesos. Potser per això la Comunitat Valenciana té trets comuns amb Catalunya i, juntament amb les Illes Balears, aquestes tres comunitats autònomes de la mar Mediterrània parlem la mateixa llengua.
Si us fixeu, Catalunya, les Illes Balears i la Comunitat Valenciana posseixen la mateixa bandera (o senyera), amb els colors groc i roig, propis de la bandera aragonesa, que és d’on prové aquest símbol, ja que tots aquests territories van pertànyer a la Corona d’Aragó en temps medievals (cinc franges grogues i quatre franges vermelles).
A banda d’això, el segle XV és conegut com un període de riquesa cultural i literària, també conegut com el Segle d’Or valencià o de les lletres valencianes, època daurada on el valencià va ser una llengua culta i de prestigi, amb autors com els poetes Ausiàs March, Jordi de Sant Jordi i els escriptors Joan Roís de Corella, Jaume Roig i Isabel de Villena. Tampoc podem oblidar el gran Joanot Martorell, l’autor de la grandiosa novel·la de cavalleries Tirant lo Blanch. Comptat i debatut, és el període històric que comprén la major quantitat de composicions literàries en valencià.
Per tot això, tothom pot sentir-se orgullós de pertànyer a la Comunitat Valenciana i de ser valencians.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.