dijous, 16 d’agost del 2018

La gastronomia de Villena: elaboració del triguico i d’una gatxamiga


Quant a la gastronomia, Villena presenta productes típics de Castella-La Manxa, com el gaspatxo, i de Múrcia, com el zarangollo. A banda d’això, la capital de l’Alt Vinalopó té com a gastronomia pròpia el triguico (semblant al blat picat) i la gatxamiga.

Ingredients del triguico: blat picat, porc, mongetes, card marià, naps i creïlla.

Per a preparar el triguico, cal tenir els següents ingredients i proporcions:

-½ kg de blat picat
-¼ kg de mongetes
-¼ kg de costellam de porc
-¼ kg de careta de porc
-¼ kg d’orella de porc
-½ kg de card marià
-1 nap
-1 seba
-1 pebre roig
-Oli
-Sal
-Aigua

Preparació: es posa el blat picat i les mongetes per separat en aigua la nit anterior a l’olla. El blat ha de coure bé i el seu embolcall cal llevar-lo abans de la cocció. Després, es couen les mongetes. Quan ja siguen al punt d’ebullició, cal ficar el blat picat, la carn de porc, els cards (netejats i trossejats) i el nap. Es cou al llarg de dues o tres hores. Mentrestant, s’haurà fet un sofrit amb la seba i una mica de pebre roig que será inserit a l’olla. La temperatura del foc caldrà baixar-la. Finalment, caldrà moure l’olla perquè no s’apeguen els ingredients.


La gatxamiga, a banda de ser un plat típic de Castella-La Manxa, també ho és a la Comunitat Valenciana, sobretot a les comarques del Vinalopó.

La composició de la gatxamiga és senzilla, ja que només són fonamentals tres ingredients: oli, aigua i farina.

Per tal d’elaborar-la, necessitarem el següent material i ingredients:

-1 paella (coneguda com a gatxamiguera)
-1 triangle per col·locar la paella
-Gran quantitat de llenya
-1 gran cullera per a remoure la paella
-¼ kg de farina
-¾ l d’aigua
-¼ l d’oli
-1 cap d’alls
-Sal

Preparació: en una paella (gatxamiguera) es posa un quart d’oli, on es fregeixen els alls i es lleven. Després, es posa la farina, per tal de donar-li una volta a la paella amb la finalitat que prenga color, amb cura que no es creme. Cal emprar la mateixa quantitat d’oli que de farina. A continuació, cal afegir aigua fins que la farina estiga totalment dissolta. A més a més, cal tenir en compte que la massa obtinguda ha de coure i per això és necessari donar-li voltes a la paella amb la gran cullera nombroses vegades. Més endavant, quan ja estiga la massa ben feta i la cocció homogènia, cal afegir els alls i una mica de sal. Caldrà donar-li més voltes (fins i tot donar-li, literalment, la volta a l’aliment per a giravoltar la massa. Finalment, el resultat haurà de ser satisfactori, ja que ha d’estar ben cuit el plat i no pas dolç ni salat, sinó un plat daurat que es menjarà acompanyat de pa. Cal assenyalar que a Villena no s’hi posa lloganiça ni carn.




Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.