dimecres, 8 d’agost del 2018

El Tractat d’Almizra


Seguint amb el repàs de la nostra història, cal assenyalar un fet històric força important per als valencians: el Tractat d’Almizra.

El Tractat d’Almizra va ser un pacte signat pel rei Jaume I d’Aragó i el seu gendre, l’infant Alfons (el futur Alfons X el Savi, rei de Castella). El 26 de març de l’any 1244, al territori denominat Almizra (l’actual poble conegut com el Camp de Mirra, a la província d’Alacant). Aquest tractat de pau va simbolitzar la divisió de les terres entre les Corones d’Aragó i Castella, la línia principal de la qual es va delimitar a Biar, Busot i la Vila Joiosa. Aquelles viles que foren situades al sud d’aquestes van passar a pertànyer a Castella.

Però sabeu per quina raó es va dur a terme aquest tractat? Abans d’aquest pacte històric, la vila de Villena va ser alliberada dels musulmans per Jaume I d’Aragó, qui va entrar a l’actual capital de l’Alt Vinalopó l’any 1240. Així, els cristians van aconseguir un lloc estratègic per tal de continuar amb l’alliberament de ciutats i pobles a la Reconquesta. El problema va vindre quan van reclamar que Villena pertanyia a la Múrcia musulmana, territori de Castella. Jaume I, en el seu afany per continuar alliberant pobles i ciutats contra la resistència musulmana, va aconseguir el seu propòsit i la rendició musulmana va caure. En poques paraules, a causa de l’incompliment del pacte amb Castella, el rei Jaume I va desobeir l’anterior Tractat de Cazorla del 1178 (signat entre Alfons I d’Aragó i Alfons VIII de Castella), fet que ocasionà que el rei Ferran III de Castella conquestara Énguera, vila reservada per a la Corona d’Aragó. Així, Jaume I va sol·licitar a la Corona de Castella un encontre per tal de fixar el límits del territori i per a recolçar l’alliança anteriorment fixada.

Efectivament, la captura de Villena va ocasionar el conflicte i, per això, com que Villena se situa al sud del Camp de Mirra, no es parla valencià. Villena va passar a la Corona de Castella. Comptat i debatut, mai no s’ha parlat valencià a la ciutat, tot i que tots els pobles del seu voltant (Biar, Canyada, el Camp de Mirra, Beneixama, Fontanars, Banyeres), sí que en parlen. Ací vos deixe l’enllaç del diari “El Periódico de Villena” on s'escriu de la conquesta de Villena per Jaume I i de la commemoració dels 775 anys (1240-2015). 

Eixe és el motiu pel qual es va signar el tractat i la raó per la qual a la nostra ciutat no es parla valencià. De no haver-se signat aquest pacte, o un altre, a Villena sempre s’haguera parlat valencià.

Com a fet d’interés, cada any es realitza al Camp de Mirra, a les seues Festes de Moros i Cristians, a l’agost, la representació del Tractat d’Almizra, per tal de commerorar aquest històric pacte que va canviar l’avenir de moltes ciutats i pobles (sobretot el de Villena).




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.