diumenge, 12 d’agost del 2018

Context històric de la ciutat de Villena


Si heu parat atenció al vídeo de l’entrada anterior, l’accent de Villena és una mica estrany. Com ja sabeu, a la ciutat no es parla valencià. A més a més, l’accent de Villena és semblant al murcià. Ara mateix, cal parlar del dialecte villener, el qual es troba dins del dialecte murcià. Abans de tot això, cal recordar la història geogràfica de la ciutat.

A causa del Tractat d’Almizra, Villena va passar a la Corona de Castella el 1244, i el 1252 es va atorgar el Senyoriu de Villena a Manel de Castella, germà del rei Alfons X el Savi, amb nombrosos territoris a Castella i a la franja oriental d’Aragó. Més endavant, el senyoriu el va heretar l’infant Joan Manel, i Villena va passar a ser principat i ducat. Posteriorment, també la vila es va convertir en marquesat, i va rebre el títol de ciutat el 1525 per Carles V. Durant la Guerra de Successió Espanyola, va donar suport a Felip d’Anjou, el futur Felip V, i d’ell va rebre els títols de “Molt Noble, Lleial i Fidelíssima”.

Sobre la seua història, després del Tractat d’Almizra, el 1296 va ser incorporada a la Corona d’Aragó com a conseqüència de la conquesta del Regne de Múrcia per Jaume II d’Aragó, fins el 1369, quan va retornar a la Corona de Castella, a causa del final de la guerra civil a Castella i l’ascens al tro del rei Enric II de Trastàmara, qui estava casat amb la cinquena senyora de Villena, na Joana Manel. El 1833, a causa de la divisió territorial d’Espanya, Villena va passar a la província d’Albacete, a Múrcia, fins que al 1836 es va incorporar definitivament a la província d’Alacant, on va romandre des d’aleshores.

Per ordre, Villena ha pertangut als següents territoris, regnes i comunitats:

-Regne musulmà de Múrcia (fins 1240)
-Corona d’Aragó (1240-1244) (4 anys)
-Corona de Castella (1244-1296) (52 anys)
-Corona d’Aragó (1296-1369) (73 anys)
-Corona de Castella / província d’Albacete (1369-1833) (464 anys)
-Província d’Albacete, Múrcia (1833-1836) (3 anys)
-Província d’Alacant, Comunitat Valenciana (1836-Actualitat) (182 anys actualment)

Amb aquestes dades, Villena ha pertangut a la Corona de Castella 516 anys, a la Corona d’Aragó 77 anys i a la província de Múrcia 3 anys (sense tenir en compte l’època de dominació musulmana). Actualment, porta 182 anys a la província d’Alacant; per tant, Villena és gairebé dos-cents anys valenciana.

Tot allò és explicat a l’article de l’historiador de Villena José Fernando Domene, “Caracterización lingüísticadel habla de Villena (Alicante)”, on podeu saber-ne més. Us penge ací l’enllaç perquè el pugueu llegir i consultar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.